DeÄŸerli MüÅŸterilerimiz,
“Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesine Dair Kanun” ve buna dayanarak Mali Suçları AraÅŸtırma kurumu (MASAK) tarafından yayımlanarak yürürlüÄŸe giren “Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelik” kapsamında düzenlenen yükümlülüklere ve alınması gereken tedbirlere iliÅŸkin olarak faaliyet alanımız gereÄŸi bir takım ilave tedbirler alma yükümlülüÄŸü getirilmiÅŸtir.
Mezkûr Kanun kapsamında Yükümlüler, kendileri nezdinde yapılan veya aracılık ettikleri iÅŸlemlerde iÅŸlem yapılmadan önce, iÅŸlem yapanlar ile nam veya hesaplarına iÅŸlem yapılanların kimliklerini tespit etmek zorundadır.
Bu hususta kimlik tespitine esas belge nevilerini belirlemeye Bakanlık yetkili olup, kimlik tespitini gerektiren iÅŸlem türleri, bunların parasal sınırları ve konuyla ilgili diÄŸer usûl ve esaslar yönetmelikte detaylı olarak izah edilmiÅŸtir.
Hayat sigortası sözleÅŸmelerine iliÅŸkin iÅŸlemlerde bir yıl içinde ödenecek prim tutarı toplamı iki bin veya tek primli olup prim tutarı beÅŸbin TL veya üzerinde olduÄŸunda kimlik tespiti yapılması zorunludur. Hayat sigortası sözleÅŸmelerinin türlerine göre bir ayrıma gidilmediÄŸinden birikimli hayat sigortası sözleÅŸmelerinde de prim tutarına göre kimlik tespiti yapılacaktır. Yıllık prim tutarına göre kimlik tespiti yapılacak durumlarda, bir yıllık süre, sigortalama iÅŸleminin yapıldığı tarihten hesaplanacaktır. (Tedbirler YönetmeliÄŸinin 3/i ve 5/ç bentlerinde yapılan ve 02.01.2010 tarihli ve 27450 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan deÄŸiÅŸiklik uyarınca, hayat sigortası sözleÅŸmeleri sürekli iÅŸ iliÅŸkisi kapsamına alınmış olup, 5 sıra Nolu Mali Suçları AraÅŸtırma Genel TebliÄŸi’nin 2.2.7 bölümünde belirlenen limitlerin altında kalan sözleÅŸmeler için basitleÅŸtirilmiÅŸ tedbir uygulanması öngörülmüÅŸtür.)
Hayat sigortası sözleÅŸmeleri dışındaki diÄŸer sigortalama iÅŸlemlerinde ise iÅŸlem tutarı veya birbiriyle baÄŸlantılı birden fazla iÅŸlemin toplam tutarı 185.000 TL veya üzerinde olduÄŸunda kimlik tespiti yapılması gerekmektedir.Yirmi bin TL’lik tutarın tespitinde yapılan iÅŸlem esas alınacak ve deÄŸerlendirme iÅŸlem bazında yapılacaktır. Birbiriyle baÄŸlantılı olmayan her bir sigortalama iÅŸlemi bakımından 185.000 TL’lik tutar ayrı ayrı gözetilecektir.
Tedbirler YönetmeliÄŸi ve ilgili TebliÄŸler kapsamında düzenlenen adres ve diÄŸer iletiÅŸim bilgilerinin teyidi, ancak sürekli iÅŸ iliÅŸkisi tesisinde zorunluluk taşımaktadır. (02.01.2010 tarihli ve 27450 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Tedbirler YönetmeliÄŸi deÄŸiÅŸikliÄŸi uyarınca, adres teyidi 5 sıra Nolu Mali Suçları AraÅŸtırma Genel TebliÄŸi’nin 2.2.7 bölümünde belirtilen limitlerin üzerindeki hayat sigortası sözleÅŸmeleri için zorunlu olup, YönetmeliÄŸin 19 uncu maddesinde yapılan deÄŸiÅŸiklikle diÄŸer iletiÅŸim bilgilerinin teyidinin risk temelli yaklaşım çerçevesinde gerektiÄŸinde yapılması öngörülmüÅŸtür.)
Sigorta poliçe satışlarında (grup sözleÅŸmeleri ÅŸeklinde olsun veya olmasın), sigorta iÅŸlemini yaptıran kiÅŸinin kimlik tespitinin yapılması esas olup, sigortalının ya da lehdarın farklı kiÅŸiler olması durumunda bu kiÅŸilerin kimlik tespiti, bu kiÅŸilerle kimlik tespitini gerektiren bir iÅŸlem (tazminat ödemesi gibi) yapılması durumunda söz konusu olacaktır.
1996 yılından önce yapılan hayat sigortası sözleÅŸmeleri bakımından, sözleÅŸmelerin sona ermesi aÅŸamasında yapılacak iÅŸlemlerin tutarının yirmi bin TL veya üzerinde olması durumunda, gerçekleÅŸtirilen iÅŸlemle ilgili olarak usulüne uygun olarak kimlik tespiti yapılması gerekmektedir.
YönetmeliÄŸin 6, 7 ve 14 üncü maddeleri gereÄŸince kimlik tespiti (kimlik tespiti teyidi de içermektedir) yapılması ve müÅŸteriden imza örneÄŸinin alınması bir zorunluluk olduÄŸundan, uygulamada buna uygun ÅŸekilde iÅŸlem tesis edilmesi gerekmektedir.
Bu kapsamda; iÅŸlem talep eden kiÅŸiler, eÄŸer iÅŸlemi baÅŸkası hesabına yapıyorlar ise, bunu iÅŸlemi yapmadan önce beyan etmek zorundadır. Bu beyan veya iÅŸlem talebi üzerine, iÅŸlemi talep edenin kimliÄŸi ve yetki durumu ile hesabına hareket edilen kiÅŸinin kimliÄŸi, yönetmeliÄŸin 6 ile 14. Maddeleri arasındaki hükümlere göre tespit edilmektedir. Ticaret siciline kayıtlı tüzel kiÅŸilerle kurulan ve devamlılık niteliÄŸi taşıyan iÅŸ iliÅŸkilerinde tüzel kiÅŸiliÄŸin %25’ini aÅŸan hisseye sahip gerçek ve tüzel kiÅŸi ortakların kimliÄŸi yönetmeliÄŸin 6 ile 14. Maddelerine göre tespit edilmektedir.
Kanunun 15. Maddesi uyarınca, kimlik tespiti gereken iÅŸlemlerde, kendi adına ve fakat baÅŸkası hesabına hareket eden kimse, bu iÅŸlemleri yapmadan önce kimin adına ve hesabına hareket ettiÄŸini yazılı olarak bildirmediÄŸi takdirde 6 aydan 1 yıla kadar hapis ve 5.000 güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
Ä°ÅŸbu duyuru, MASAK YönetmeliÄŸinin 17. Maddesi uyarınca yapılmaktadır.
Saygılarımızla,